PARAGUAY: 10 QUESTIONS TO A PARAGUAYAN

You know those brief moments in a different culture where you go: “say whaaaat?!”. The small little details which just make you wonder…Take sweet avocado for example. Brazilians and Paraguayans (and probably many other Latin Americans) mash avocado up and mix it together with milk, lime and sugar. So imagine the looks on my hosts’ faces, when I cut my avocado into cubes and put it into a salad with salt. In the discipline of intercultural communication, this would be called a critical incident. However, there are also other kinds of interesting details sealed within cultures. And the best part is, when staying with locals, you don’t just observe them but get explanations to them as well.

There are plenty of peculiarities I have observed here in Paraguay (of which some apply also to the neighboring countries). Things that have made me ask myself why? and after trying to find figure them out on my own, have made me pose that same question to my hosts. Needless to say, only then have I finally understood. Here are some of those questions.


Questions & Answers

  1. Why is the toilet paper never thrown into the toilet but into a separate bin?
    Answer: “The plumbings are so small that they would get stuck otherwise.”
  2. Why is the shower water never hot?
    Answer: “It is. But with an electric shower, the lower the pressure, the warmer the water. If you take a shower with high pressure, you’ll only end up with freezing water.”
  3. Why do people clap their hands instead of knocking or using a doorbell?
    Answer: “It’s louder. And remember, you always clap three times.”
  4. Why do bus drivers let homeless people in for free?
    Answer: “They know they don’t have money to pay. There is a huge debate in going on in Asunción, though.”
  5. Why is beer shared?
    Answer 1: “Beer should be drank cold and that way it stays cold longer.”
    Answer 2: “We like to share drinks, not only tereré (a cold herbal drink).”
  6. Why do random people keep adding me as friends on Facebook?
    Answer 1: “Here, Facebook is like your business card. Everyone has more than 2000 friends on Facebook. That’s normal.”
    Answer 2: “Facebook is where everything happens.”
  7. What the hell does the nasal “heeeeeee” mean?
    Answer: “This is the Guaraní word for yes. But watch out, if it’s long, it means: ‘I have no idea what you’re talking about'”. 
  8. Why is it that in a social situation no one says they want to sleep even if everyone is dead tired?
    Answer: “No one wants to be ‘malaonda’. Who wants to be the one to ruin the fun?”
  9. Why do women go crazy for the ukulele player of Kita Pena (a local group I saw live in Rockero the other day)?
    Answer: “He’s blond with bright eyes. He’s exotic.” (To me, this guy just looks a Finnish hipster with a beard like any other.)
  10. Why are the tree trunks in villages painted white?
    Answer 1: “It makes the villages look cleaner and nicer.”
    Answer 2: “It protects the tree trunks from insects and diseases.”
    Answer 3: “I  have no idea.”


What is a critical incident?

A critical incident is a term used in intercultural communication to refer to a situation, where two (or more) counterparts end up in a situation which they consider confusing or sometimes amusing. They are incidents where the clash of two cultures is so notable that one requires explanations, because the behavior of the other just seems bizarre. Usually, critical incidents stay in your mind. A perfect example would be a case told by my couchsurfing host Cesar just yesterday.

“In Paraguay, we’re taught to be gentlemen in what some might called an old fashioned way. In fact, my grandmother always used to say that she was bringing up so that one day I could even marry Princess Charlotte of Monaco. This means, I’ve been taught to open the doors for women, carry their bags, fix things for them etc. If I don’t do this, most people here will consider it rude. So imagine the shock when I hosted a German girl who all or a sudden had an outburst of anger after my opening the doors for her for two consecutive days: ‘Cesar, don’t treat me like an idiot! I can take care of myself!’. That was a very confusing moment.” 

We talked about this afterwards and I told Cesar that in Finland, just like in Germany, women are nowadays taught to be self sufficient. If a man does too much for a woman, it can be seen as though he were underestimating you. Obviously, this view will clash very strongly with the one Cesar represents, because both counterparts interpret the situation from their perspective. The key out of this is talking about the situation, explaining one’s values, habits and interpretation. In other words, questions are the answer. So, good luck! (P.S. There are exceptions! I actually quite like men opening doors for me.)

For further reading on critical incidents, click here.


Strangerless TIPS: How to ask intercultural questions?

  • “Is it a custom here to…?” (Is it a custom here to give cheek kisses?)
  • “What’s the meaning of…?” (What’s the meaning of ‘heeeee’?)
  • “How should I…here?” (How should I speak to older people here?)
  • “Why is….done like this?” (Why do you keep opening the doors for me?)
  • “When can I…?” (When can I stop drinking mate?)

Written by Sissi Korhonen
Fascinated by meeting, interpreting and understanding people. Strangerless at soul and heart.